Hem Bilder Glasmuseum Om föreningen Skrifter
 Reijmyre Glasmuseum    Glasbruksvägen 42
Hitta hit Karta
GPS N 58 49.863 E 15 55.712
Glasmuseets öppettider
Glasmuseet är stängt för säsongen.

Glasmuseet öppnade i samband med Glasets Dag den 7:e maj i år men är nu stängt för säsongen

Milan Vobruba (1934 - 2016) emigrerade från Tjeckoslovakien till Sverige 1968 och var först under en kort tid anställd vid Reijmyre glasbruk. Från 1978 var han verksam i den egna glashyttan i Gusum och därifrån kommer de flesta föremålen i utställningen. I Gusum uppfann han bland annat Aleppotekniken.

Bland Vobrubas offentliga arbeten i Sverige märks skulpturen Kopparns liv i Gusum, i Valdemarsvik en skulptur vid lekskolan, en relief i kommunhuset och två fönster i kyrkan samt i Skärblacka skulpturen Turturduvor.

Internationellt finns Vobrubas arbeten bland annat hos Kung Faisal i Saudiarabien, glasrelief till Mutawa i Kuwait och en relief till parlamentsbyggnaden i Libyen.

 
 
 
Välkommen!


Reijmyre Glasmuseum har som sin uppgift att bevara det kulturarv som Reijmyre Glasbruk under sin 200 år långa verksamhet skapat. Museet samlar, bevarar och visar främst glas som tillverkats vid bruket från starten 1810 och fram till våra dagar, men också annat som har anknytning till glasbruket och samhället.

Här kan man se och höra historien kring pressglasets introduktion i Sverige, där Rejmyre var först med att införa den nya tekniken. Man kan även ta del av Jugendperioden (överfångsglasets storhetstid), linbanan Rejmyre - Simonstorp och mycket mer.Rejmyre handelsby och Glasmuseum

   

Produktion: www.beki.se