Hem Bilder Glasmuseum Om föreningen Skrifter
 Reijmyre Glasmuseum    Glasbruksvägen 42
Hitta hit Karta
GPS N 58 49.863 E 15 55.712
Glasmuseets öppettider 2016
Vardagar: 10.00 - 16.00
Lö-Sö: 11.00 - 15.00
   
Kontakt: tel. 070-494 58 73 

Årets temautställning i Glasmuseet visar brukets troligen mest kända formgivare Monica Bratt. Hon var verksam här i mer än 20 år (1937-1958).

Det sägs att innan Monica Bratt anställdes frågade dåvarande ägaren Rolf Sievert,
- Vad vet fröken Bratt om glas?
Och hon svarade
- Bara att det är genomskinligt, men annars vet jag ingenting.
- Bra, ni är anställd, sade Sievert.

1937 kom den unga Monica Bratt till Reijmyre glasbruk som glaskonstnär-inna och lyckades i samarbete med brukets skickliga glasblåsare ge bruket ett nytt liv.
Ett tungt ansvar lades på hennes axlar, då hon fick förtroendet att på egen hand bygga upp en helt ny kollektion. Monica Bratts konstnärliga insats förde upp Reijmyre glasbruk till en ledande position bland de svenska glasbruken.

Monica Bratt har bättre än någon annan svensk glaskonstnär formgivit klassiskt enkla och funktionella glas i framförallt röda, gröna och blå färger av högsta konstnärliga klass. Hennes bestämda uppfattning var att färgen skulle understryka formen och ge glaset den rätta karaktären och skönhetsvärdet.

Monica Bratt utgick alltid ifrån att glasets naturliga form är droppen.
Från den utgångspunkten ville hon så försöka uppnå en formgivning i så nära anslutning som möjligt till de antika formerna, så som de egyptiska och etruskiska keramikkärlen. Hon menade att det ”moderna” glasets formgivning här i landet alltför mycket avlägsnat sig från den klassiska stilen.

Därav också hennes sparsamhet för att inte säga motvilja mot dekor.
Det enkla och odekorerade var Monica Bratts stil och hon ville inte skapa modeller med slipning eller annan ytdekor.

Monica Bratt signerade aldrig sina glas, hon menade att modellerna tillkom genom ett samarbete, produkterna fick därför bara ett artikelnummer i stället.

Monica Bratt finns representerad på;
Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm.
Röhsska museet i Göteborg.
Malmö konstmuseum.
Smålands museum (Sveriges glasmuseum) i Växjö.
Östergötlands museum i Linköping och
Norrköpings museum.Reijmyre Glasmuseum har som sin uppgift att bevara det kulturarv som Reijmyre Glasbruk under sin 200 år långa verksamhet skapat. Museet samlar, bevarar och visar glas som tillverkats vid bruket från starten 1810 och fram till våra dagar.

Här kan man se och höra historien kring pressglasets introduktion i Sverige, där Rejmyre var först med att införa den nya tekniken.
Ta del av Jugendperioden (överfångsglasets storhetstid), linbanan Rejmyre - Simonstorp och mycket mer.

       

Produktion: www.beki.se